26 Mayıs 2008 Pazartesi

Cannes Fİlm Festivali


Geçen sene Fatih Akın en iyi senaryoyu kazanmıştı, bu sene Nuri Bilge Ceylan "3 Maymun" ile en iyi yönetmeni aldı. Başarı sürekli güncellenmeli ve böyle güzel oluyor. Bir kez Kupayı kazanıp 20 yıl çeyrek final bile oynamamaktansa, 10 çeyrek, 5 yarı 3 kez Final oynamanın daha başarılı olduğunu düşünenlerdenim ben de. Yavuz Bingöl'ün türkücülükten buraya gelmesi ve gerçekten de iyi ve kendine güvenen bir oyuncu haline gelmesi takdire şayandır. Hatice Aslan ve Ahmet Fırat Şungar da diğer oyuncuları filmin.

Nuri Bilge Uzak ile Grand Prix ödülünü de kazanmıştı. 82'de ise Yılmaz Güney'in Yol'u Costa Gavras'ın Missing'iyle paylaşmıştı Altın Palmiye'yi. Metin Erksan'ın Susuz Yaz'ı ise Klasik Filmler kuşağında gösterildi bu sene Cannes'da.

1 yorum:

lyktm dedi ki...

yavuz bingöl kendine güveniyor olabilir de, ben hala -zilyon tane diziden sonra bile- iyi oyuncu olduğunu düşünmüyorum. hani ağalı paşalı filmlerde sırıtmaz hakkını verir de bu filmde oyunculuğunun -henüz izlememiş olsam da- büyük bir kısmını nuri bilge ceylan'a borçlu olduğunu düşünüyorum şimdilik, kesin yargıya filmi izledikten sonra varabilirim ancak.
nuri bilge ceylan ile ilgili de benim fikrim sağlam kulis çalışmaları sayesinde fransa'da, cannes'da kendini benimsettiğidir. sertab'ın örovizyon'da yaptığının bir benzeri bence yaptığı. yoksa bu kadar siyasi içerikli filmlere ödül dağıtılmış bir törende gidip de en iyi yönetmen ödülünü üç maymun gibi bir aile dramıyla alması pek aklıma yatmıyor.