30 Mayıs 2008 Cuma

İngiltere Çözüm Arıyor

Bütün Avrupa'da Euro 2008 heyecanı üst seviyedeyken, İngilizler turnuvada kimi destekleyeceksiniz, sizce kim kazanır gibi haberler yapmak durumunda. Millet Orta Avrupa'da turnuvaya hazırlanırken onlar abd ile Wembley'de oynadılar, Trinidad ile Karayiplerde oynyacaklar bu haftasonu.

BBC nasıl bu hale geldik diye bir sormuş, cevaplar aramış güzel de yapmış. Aslında yazının tamamını okumak lazım. Son 8 sezonda ilk en az 1 premier lig maçında ilk 11 çıkan İngiliz oyuncu sayısının düştüğünü aşağıdaki grafikte göstermişler.

Son sezondaki 170 ingiliz 498 toplamın % 34'ü ediyor. Önceki sezon % 38'miş bu oran. 170 ingiliz oyuncudan 20-25 kişilik dünyanın en iyi kadrosu çıkıyor ona bir itiraz yok ama başarısızlık da ortada.

Bizim buralarda da tartışılan yabancı sınırlaması ya da serbestliği Fifa'nın başlıca sorunlarından. Blatter, Platini ve sözü geçen daha bir çok adam 6+5 kuralını savunuyorlar ve planlarına göre 2012'de devreye sokma istiyorlar. "6+5" kuralı bir takımın maçın herhangi bir anında sahadaki 11 oyuncudan en az 6'sının yerli, yani o takımın bulunduğu ülkenin milli takımında oynayabilecek statüde olması gerektiğini savunuyor.

Bu kuralın bu kadar birbirine karışan dünyada özellikle Premier ligde uygulanması zorken aslında Avrupa Birliği Fifa'nin 6+5 kuralının Avrupa birliği İşçi hakları kanununa karşı olacağını, işçiler arasında net bir ayrım yapacağını ve Avrupa Birliğinin bunu kabul etmesinin mümkün olmayacağını sert bir şekilde belirtiyor. 6+5 uygulanmaya başladı diyelim yukarıdaki %34'lük oranın % 50-55'lere çıkmak durumunda. Peki Premier lig takımları bu kriteri uygulamaya hazır mı?

Premier Lig takımları ortalama 4 yerli oyuncu oynatıyorlar maç başına. Yukarıda görüldüğü gibi West Ham ve Aston Villa bu kriterlere uyabiliyorlar geçen sezon göz önüne alındığında.Yine görüldüğü üzere Arsenal şov yapmış 0,34 ile. Böyle bakınca Blatter haklı gibi görünüyor, futbolcu izlemek isteyen Capello, Arsenal-Liverpool maçına gidip napsın sorunu ortaya çıkıyor, adam günde 2 maç izleyecem diye yollarda heder oluyor.

Neyse devam edelim BBC sağolsun üşenmemiş bu yukarıdaki rakamları diğer liglerle karşılaştırmış. Geçen sezonun son haftasındaki kadroları almış hangi oyuncu hangi ülkeden sıralamış.


Yine görüldüğü gibi İtalya ve İspanya yerli malı kullanırken Almanya biraz gerilerde kalmış.

Şimdi artık ben biraz saçmalayayım. Biz yıllarca adamlar ne güzel gündüz oynuyor yerel saatle 12.45'te başlama vuruşu yapılıyo derken, sonradan farkettikki adamlar babalarının hayrına oynamıyorlar o saatte. Asya pazarından nemalanmak için saatleri erken. Malezya'ya gidenler söylüyor adamlar kafayı yemiş premier ligle diyorlar. En iyi hizmeti verdiklerinden dolayı seviliyorlar, sevilmeyi devam ettirmeleri için dünyanın her yerinden adam ve en iyi kaliteden adam toplamak zorundalar. Asyalı kardeşlerimizi, bizi memnun etmeye devam etmek için.

Ayrı bir tartışma konusu premier'de oynayan 170 ingilize az diyoruz doğrudur. Bu adamlar yurt dışına da çıkmıyorlar? Toplasan 5'i geçmez adını bildiğimiz ada dışında oynayan ingiliz sayısı. Zaten bir tanesi neden nereye gitti herşeyi açıklıyor da neyse? E peki futbolun beşiği diyoruz süper diyoruz, bu ingilizler nerede top oynuyor? İngiltere alt liglerdeki profosyonel futbol kulübü sayısının fazlalığının bunda etkisi var mı? İşte burada kafam duruyor, ilerleyemiyorum.

Hiç yorum yok: