12 Ocak 2010 Salı

Türkiye Kupası'na Katsayı Uyarlaması



Son senelerde yenilenmiş formatıyla kurgulanan Türkiye Kupası'nda gruplarda seri başı uygulamasına başlandı. Kupa için bunun baştan gereksiz ve yanlış olduğunu düşünmekle birlikte eğer uygulanacaksa bile bu uygulamanın şu anda adaletsizce yapıldığını düşünüyorum, örnek vermek gerekirse bu sene gruplar belirlenirken seri başı olan takımlar Beşiktaş-Fenerbahçe-Sivasspor-Trabzonspor idi, bir önceki sene Trabzonspor'un yerine Galatasaray, diğer üç takım aynı, iki önceki sene ise dört büyükler.
Peki neye göre belirleniyor bu seribaşı takımlar, cevap basit, bir önceki senenin lig sırlamasına göre, ilk dört içinde yer bulan takımlar seri başı yapılıyor.
Açıkcası lig başarısı ile kupa başarısı bana göre birbirinden bağımsızdır, bu sebeple uygulamanın çok üstünkörü geçiştirildiği düşüncesindeyim, bundan yola çıkarak yukarıda grafiği görülen ve UEFA'nın Avrupa Kupalarına katılımda uyguladığı puanlamaya benzer bir puanlama hazırladım, normalde son 5 sezonu kapsar bu sayılar fakat yeni statü ilk kez 2005/06 sezonunda uygulamaya konduğu ve bu sezon henüz tamamlanmadığı için son dört sezonu baz aldım.
Buna göre değerlendirmeler grup aşamasından başlıyor, galibiyete 2, beraberliğe 1 puan veriliyor, çeyrek finalden itibaren (çeyrek final de dahil olmak üzere), her tur geçişte takımlar 1'er ekstra puan daha alıyorlar. Burada şöyle bir nokta var, UEFA'nın sitesinden anladığım kadarıyla uzatmaya giden maçlarda uzatma sonucuna göre puan veriliyor, eğer karşılaşma penaltılara gitmişse penaltılar dikkate alınmadan yine 120 dk'lık mücadele sonucuna göre puanlama yapılıyor, ben de bu kriteri kullanarak hesaplama yaptım, örneğin 2005/06 sezonunda gerçekleşen Beşiktaş-Fenerbahçe finalinde normal süre 2-2 sonuçlanmış ve Beşiktaş uzatmada kaydettiği golle kupaya uzanmıştı, bu durumda Beşiktaş 2 puan alırken, Fenerbahçe final maçından puan alamıyor.
Yazıya başlarken belirttiğim bu sezonki seri başı takımlar ile grafiktekiler arasındaki tutarlılık oranı %50.