16 Mayıs 2008 Cuma

Henin neden bıraktı?

Lying in Wait - Ronya Galka

Belçikalı tenisçi Justine Henin Hardenne tenisi bıraktığını açıkladı geçen gün. Şimdi erken bırakması üzerine konuşuluyor, kendisi de belirtmiş motivasyonunu kaybettiğini."yaşamam gereken başka bir hayat var" demiş. Gerçek anlamda bir numarayken bırakmış oldu.

Çok para kazanan sporcuların hırslarını, motivasyonlarını, konsantrasyonlarını nasıl hep yukarıda tuttuklarını merak etmişimdir. Sonra da bunun mümkün olmadığını ve profesyonel spora sevilmeyen bir ofis işi gibi davranılabileceğini anladım. Tomarla para kazanmışsın o zamana kadar, sonrasında da aç kalacak değilsin ya hani, hala maçın 85. dakikasında rakip takımın kalecisine nasıl pres yapabilirsin. Etkili bir forvet oyuncusunun takımı korner atarken ceza sahası içindeki formadan tutma, çekme, engelleme gibi sevimsiz işlere dayanamayıp kale arkasınının ordan, kimseye birşey söylemeden, çekip gitmesi, bıkmış bir şekilde ama bırakmanın verdiği huzur suratında gidişini düşünürüm ne karizma hareket olur diye.

Henin maç sırasında olmasa da bunu erken yaptı. 7 Grand Slam şampiyonluğu, son 3 Roland Garros şampiyonluğu. O topu dip çizgiden tek el backhand ile çıkarsam ne olur çıkarmasam ne olur dedi sıkıldı ve gitti.

15 Mayıs 2008 Perşembe

Play-off'lar

İngiltere'de Bristol City Crystal Palace'ı, Hull Watford'u eledi. City taraftarı yukarıdaki pozu verdiler final sevinciyle. Orada az da olsa bir tanıdık var. Gençlerbirliğinin yarım sezon oynatabildiği Avusturalyalı Nick Carle. Hull'da ise dünkü 4-1'de eski toprak Nick Barmby bir gol çakmış. 24 Mayıs'ta Wembley'de oynayacaklar son bilet için.

Türkiye'de ise play-off'lar Eskişehir Diyarbakır ile, Sakarya Bolu ile Cuma günü oynayacak. Diğer yükselen iki takımla birlikte 3.cüsünün de seyircili takımlar olması sevindirici. EsEs'in Cebeci'yi böyle doldurmuşluğu var geçen seneden.

UEFA Kupası Zenit'in


Cibilliyetine sövdüklerim kandırdılar resmen insanları Yayınlayacağız deyip uyuttular. Canlı izlettirmediler, izleyemedik. Sinirlerim bozuldu banttan da izlemedim. Rivayete göre Rangers top oynamamış, oynatmamaya çalışmış, işe yaramamış. Bu kadar yorum yeter.1985'e döndük sanki. Avrupa'da kupa finali var bizim haberimiz olamıyor.

14 Mayıs 2008 Çarşamba

Hey Joe

Billy Roberts

Rangers FC - FC Zenit St. Petersburg

Rangers'ın eski hocası Advocaat'ın takımı Zenit favori. Final Mancheser'da. Manchester Glasgow 200 km. City of Manchester Stadium 44.000 kişilik, Rangers'a ayrılan bilet sayısı 13.000, Manchester'a seyahat eden Rangers'lı sayısı 100.000 civarı. Durum böyle olunca aşağıdaki görüntüler oluşmuş dün gece Burnage Rugby takımının sahasında.

Manchester ve 30 kilometre civarındaki bütün otellerin 16.000 civarı odası dolu. Rangers son Avrupa kupasını (Kupa Galipleri) Barcelona'da 1972'de Dynamo Moscow'a karşı oynamış, 3-2 kazanmış. İskoç takımları 1983'te Alex Ferguson yönetiminde Aberdeen, Real Madrid'i yenip Kupa galiplerini kazandığından beri Avrupa kupası görmemiş. Walter Smith negatif futbol oynatıyor takıma diye eleştiriliyor. Ama Rangers'ın sezonu 4 kupayla kapatma şansı var gün itibariyle Cumartesi günü Dundee United'ı yendikleri maç son 7 günde 3. lig maçlarıydı. Rus futbol federasyonu Zenit Bayern Munich'i eledikten sonra Finale kadarki lig maçlarını erteledi. Rangers CL'den sonra Panathinaikos, Werder Bremen, Sporting ve Fiorentina'yı eleyerek geldi. 72'de de önce Lisbon'u eleyip sonra Ruslara karşı kazanmanın tesellisi içindeler biraz. Zenit ise UEFA grubundan Everton ve Nurnberg'in arkasından güç bela çıktıktan sonra Villareal, Marsilya, Bayer Leverkusen ve Bayern Munich'u eleyip geldi ve hocalarına, futbollarına güveniyorlar.


Zenit Marsilya'yı elerken taraftarlar rakibin siyah oyuncularına karşı ırkçı saldırılarda bulunmuş ve sertçe uyarılmışlardı. Manchester'a gelecek Zenit taraftarı Birleşik Krallık Spor bakanı tarafından peşinen sıfır toleransla tehdit edildiler, alırız 6 ay içeri diyorlar. Toplu tezahüratta bile müdahale olur diye de eklemişler. Zenit te savunma yaptı alakamız yok biz de karşıyız diye. Olay çıkacağını sanmıyorum ama yine de bir "aman ha!" çekeyim. Yukarıdaki gibi güzel olsun.

Rehab

They tried to make me go to rehab but I said 'no, no, no'
Yes I've been black but when I come back you'll know know know
I ain't got the time and if my daddy thinks I'm fine
He's tried to make me go to rehab but I won't go go go
I'd rather be at home with ray
I ain't got seventy days
Cause there's nothing
There's nothing you can teach me
That I can't learn from Mr Hathaway
I didn't get a lot in class
But I know it don't come in a shot glass
The man said 'why do you think you here'
I said 'I got no idea
I'm gonna, I'm gonna lose my baby
so I always keep a bottle near'
He said 'I just think you're depressed,
this me, yeah baby, and the rest'

They tried to make me go to rehab but I said 'no, no, no'
Yes I've been black but when I come back you'll know know know
I don't ever wanna drink again
I just ooh I just need a friend
I'm not gonna spend ten weeks
have everyone think I'm on the mend
It's not just my pride
It's just 'til these tears have dried

Amy Winehouse

12 Mayıs 2008 Pazartesi

Premier 07/08 İlk 4

Manchester hakettiği şampiyonluğu kazandı. Ronaldo seneye işallah 50 atacam demiş. Başkası olsa yavaş falan diye ayar verilir de ben büyük konuşmayacam. City'e 2 defa yenildiler, hem de bir tanesi Munich faciası anma gününde, süper nostaljik formalar üzerlerindeyken, Old Trafford'da . Ferguson 23. sezonunda 10. şampiyonluğunu kazandı. Her sene artık bu sezon bırakacak teranesi bu sezon çıkmasın artık. Adam bırakamaz, bırakıp ne yapacak? Ama bunadı diye futbolcular ayaklanırsa belli olmaz.

Chelsea gol atıp üzerine yatmanın cezasını çekti diyebiliriz. Şampiyonu puan farkı ayırdı belki ama Manchester'dan 15 gol az atmasalardı son haftaya da tutunabilirlerdi. Morinho yerine görevi devralan Avram Grant CL finaliyle belki kurtarabilir kendisini ama bu adamın Malouda ısrarı beni benden aldı artık.

Arsenal bu kadar eksiğe rağmen şampiyonun sadece 4 puan gerisinde bitirdi ligi. Henry'siz ilk sezona göre hiç de fena değil. Kırılma noktası yukarıdaki Birmingham maçıydı.90'da yiyip berabere kaldılar en önemlisi Eduardo da Silva'yıkaybettiler. Moral ve motivasyon ile birlikte bütün tılsım bozuldu o maçta. Adebayor yeni yıldızı oldu takımın. Gelecek sezon Walcott sürekli 11 oynayacak artık sanırsam. Yıldızlar satıldı maaşlar aşağı çekildi ama güzel futbol parayla oluyor diye bir şart olmaığını gösterdi Arsene Wenger bir kez daha. Ama güzel futbol da karın doyurmuyor diyenler olacaktır. Kupasız geçen 3. Sezon bu onlar için.

Liverpool 6 sezondur ilk ikiye giremiyor. Rafa Benitez'in çift ille de çift dmc'li oyun sistemi kuyt sol kanat yaptı, Gerrard forvet arkası oldu. Pennat ve Crouch'tan daha çok yararlanmaları gerekiyordu bence. Bir de kupa kazanan takım ile büyük takımı ayırt eden çok az şeyden biri de dl ve dr iken, Fabio Aurelio, Arbeloa, Finnan ile olmuyor işte bu işler. Chelsea Bosingwa'ya daha bugün 16 milyon pound saydı. Bu sezon CL'de olmadı. Bu takımı kim şampiyon yapacak? Torres ilk golünü Chelsea'ye attı, 30 golü deviren ilk Liverpool forveti 1996 Fowler'dan beri. En azından bir soruna çare buldular, bu da bir gelişme.

Premier lig 38. Hafta




Son hafta kimle oynamak istersin deseler iddiasız Wigan derdim heralde. Hiç bir tehlike yaratamadılar. Giggs ikileyince Chelsea de yedi rahatladı. Manchester Chelsea'nin 2 puan önünde mutlu son falan filan...Arsenal Liverpool öylesine maçlarını kazandılar.Everton UEFA'ya gitti 3-1 ile. Attığı gol sayısında(35) önceki hafta sadece Derby ve Wigan'ın önünde olan Borough sezonun en farklı galibiyetini aldı son maçta. Tıpkı Reading'in Derby'e yaptığı gibi Birmingham da Blackburn'ü 4'ledi ama ikisi de gecikmiş bir çabaydı. Gerçi Reading 3 tane daha atsa Fulham giderdi aşağıya Derby o kadar da abartmadı. Fulham 1 attı, başka maçlara bakmadan kurtuldu. Hodgson'a tebrikler.

1, 2 direk, 3-4 bir takım eleyerek CL'ye gidecek. Everton, Tottenham(lig Kupası) ve Postsmouth-Cardiff City galibi de (FA finali) UEFA'ya gidecek ve Aston Villa inter-totoya gidecek .Yılın sürprizi ise Fair-Play kontenjanından UEFA'ya gidecek 3 takımdan birinin İngiltere'den olması. Richard Dunne, Tuncay'ı düşürüp kırmızı görene kadar Manchester City Fair-Play puan durumunda Avrupa'ya doğrudan katılamayanlar arasında liderdi , şimdi ise Fulham liderlik koltuğunda ve kesin olarak resmiyet kazanmasa da gelecek sezon UEFA kupasında mücadele etmesi kuvvetle muhtemel.