15 Ağustos 2008 Cuma

Premier League 2008/09 Başlıyor


Premier 2008/09 yarın Arsenal-Wigan maçı ile başlıyor.İlk hafta fikstürünü verelim, Avrupa futbol şampiyonası ve olimpiyat olduğu sezonlarda yıllarda ligler biraz daha geç başlasa ya bence.



Yayın haklarını Digiturk Spormax almış. Biraz pahalı olacak, LCD olmamasına rağmen HD parası ödeyecez alırsak ama, aslında iyi de olmuş.

FoxTV'nin 16 Ağustos Yayın akışından bir bölümünü vereyim.Bir sene daha katlanamazdık, onu hatırlatma amaçlı.

08.30 Bez Bebek
13:00 Bez Bebek
15:00 Dedektif biraderler
17:00 Bez Bebek

Erkekler 100 metre



Elemeler bugün yapıldı. 3 favori Husain Bolt, Tyson Gay ve Asafa Powell çok rahat yarıfinale kalmışlar. İlk yarı final 15.05'te tsi ile. İkincisi hemen arkasından. Final ise 17.30'da. Bu üç ismin yanyana koşacağı finalden ben rekor beklerim arkadaş. Başka kimler var? 31'lik Darvis Patton var, 30'luk Francis Obikwelu var. Nispeten gençlerden Derrick Atkins var, Walter Dicks var. Yine Jamaika, Amerika, Bahama, Trinidad, Hollanda Antilleri, StKitts gibi alakasız, sadece 100 metre yarışında beraber anılabilecek ülkelerden sporcular var. Bu karayiplerde var birşeyler ama çözemedim daha.

Elvan Abeylegesse, etti 3



Türkiye olimpiyat madalyaları listesinde de gördüğümüz üzere 1948'de 3 adım atlamadaki(Ruhi Sarıalp) ve 2004'te çekiçteki(Eşref Apak) bronz madalyalardan sonra tarihindeki 3. atletizm madalyasına Elvan sayesinde ulaştı. Hem de gümüşe. Bu olimpiyatlardaki de 3. madalyamız bu arada. Tirunesh Dibaba olimpiyat rekorunu 20 saniye ile geçerek şampiyon oldu. Elvan, Dibaba'nın sadece 2 saniye arkasında bitirdi yarışı. Tebrikler.

14 Ağustos 2008 Perşembe

"Kıymalı" Operasyonu


Mourinho'nun 11'i

Jose Mourinho ingiltere'den ayrıldı ama rahat durmuyor. Telegraph'ın fantezi futbol oyunu için 11 çıkarmış bir tane. 50 milyonluk bütçe ile kadro kurmak çok zor geldi, ama50 milyonun altında bile kalmayı başardım, Moratti memnun olacaktır bu işten diye espri de yapmış. Oyuncuları seçerken yaptığı açıklamalar için burdan. Son olarak da Alan Hansen'in takımını yenecektir diye konuşmuş.

aha bu da benim takımım olsun.

Pieter van den Hoogenband

Atletizmin en değer verilen dalı olmasından dolayı mıdır bilmem(gerçi ben 200 ve 400 severim) yüzmede 100 metre serbest finali en öenmlisiymiş gibi gelir. Öncelikle bu efsane Phelps arkadaş neden katılmıyor anlamış değilim. sanırsam katıldıklarının hepsini kazanmak istiyor, öyle 15 taneye katılayım artık ne kazanırsam gibi bir durumu yok ya da belki kısıtlama vardır ama bilemeyeceğim.

Yarı finalleirn ilk serisinde Fransız Alain Bernard 47,20 ile rekoru kırdı, ondan hemen sonraki yarıfinal serisinde Avustralyalı Eamon Sullivan 47,05 ile rekoru birkez daha aldı. Altın madalya mücadelesinin bu iki isim arasında ve feci heyecanlı süper bir dünya rekorlu geçmesi bekleniyor.



Bu sabah tsi 5.50'de yapılacak erkekler 100 metre serbest finali . Bu olimpiyatlarda ilk kez uyanmaya niyetliyim canlı canlı birşeyler izleyebilmek için. Ama nedenim Bernard-Sullivan kapışması değil. Bu daldaki bir dünya rekorunu en uzun süre elinde bulunduran(8 yıl), İstanpool 1999'un 6 altın madalyalı şampiyonu, yüzücülere göre yaşlı kurt(31 yaşında),Sydney 100, 200 atina 100 şampiyonu, eskilerden tanıdık bir isim(evet abi gençlere kıl oluyorum) Pieter Cornelis Martijn van den Hoogenband'ı izlemek ve favori ikilinin arasından sıyrılıp kazanmasını ummak.

Federica Pellegrini









2004 Atina'da hangi yarışta olduğunu bilmiyordum ama 16 yaşında gümüş almıştı(1.58 küsür yüzmüş o zaman), şimdi anlaşıldı bugün 200 metre serbestte 1.54.82 ile dünya rekoru kıraraktan altın madalya kazanmalar falan.

13 Ağustos 2008 Çarşamba

Dizilişe Gel

Milliyet'in internet sitesinden aşağıdaki fotoğraf. Alın bakalım Partizan - Fenerbahçe maçının ilk 11 güya belli olmuş. Kadrolar doğru mudur değil midir bilemem. Biraz da şekil yapalım habere böyle demişler grafik bölümünden birini çağırmışlar bir saha çiz şu adamları da yerleştir bakalım demişler. Adam ya grafiğine pek hakm değil isimleri doğru yerlere sığdıramamış ya da diziliş falan nedir dünyadan haberi yok. Bir de en çok girilen siteymiş. "Guiza gol attı, Guiza'nın karısının çıplak fotoğrafları için tıklayınız" haberciliği prim yapıyor demekki hala.

Partizan'ın stoperleri beklerinden daha önde, Fenerbahçe'de Lugano ön libero, Selçuk ya da Maldonado sol açık gözüküyor. Anlaşılmıyor mu işte kardeşim, ne diye takıyorsun detaya? diyebilirsiniz. Kadroları böyle dizen adam varsa Partizan'ı random sahaya serpmiştir belki nereden bileceğiz? Partizan ilk 11'ini ezberde tutacak kadar da otistik değilim valla kusurabakmayın. Bu arada haberin altında Galatasaray savunması da Partizan'ınki gibi yerleştirilmiş.

Olimpiyatlarda Türkiye

Pekin oyunlarının 5. günü de bitti sayılır. Sadece bir gümüş var henüz. Güreş daha başlamadı sayılır(ama elde öyle ortalığı süpürecek bir kadro da yok sanırsam), halterde Taner Sağır var, tekvandoda Bahri Tanrıkulu var, 5000 ve 10000'de Elvan var, çekiç atmada Eşref Apak var(otorite değilim tabi ama en az ihtimal verdiğim arkadaş bu) geriye kalan madalya umutlar bu ülkenin. Merak ettim 1948 Londra'yı başlangıç seçtim(gerisi de pek yok ya) bugüne kadar neler yapmışız oyunlarda dedim.


Önce hangi oyunlarda hangi madalyalardan kaç tane kazandık isimli tablo var

Bir yukarıdaki spor dallarının açıklamasını listeye dökelim tablosu var aşağıda.

Onu bunu bilmem aga, ata sporumuz gerçekten de güreşmiş heralde, sayılar ikna etti beni. Ama bu güreşçi kulağı olayına bir çözüm bulamazsa bilim insanları, günümüz imaj dünyasında güreşin de geleceği parlak değil, olmasın da afedersiniz.

Son 20 yılda Halter'de söz sahibiyiz (dünyanın en gereksiz sporu laf aramızda, "bravo güzel kardeşim kaldırdın noldu? boyun mu uzadı? aksine kısaldı evladım geçmiş olsun)

Ama tablo gerçekten üzücü. 70 küsür milyonluk ülkenin sporcu yetiştirme fakiri olduğu görülüyor. Tamam amerika gibi atletizmde, avustralya gibi yüzmede, Çin gibi Rusya gibi Romanya gibi jimnastikte ekol olmayı beklemiyoruz da, bilader hiç mi doğuştan yetenek çıkıp bütün kösteklere rağmen ses getiremiyor şu memlekette. Mustafa müjdeyi verdi dün: Genç! yüzücümüz Derya Büyükuncu da serisinde 7. genelde bilmemkaçıncı olarak elenmiş yine. Londra'da inşallah.

Pekin'de Etti 5, Totalde 11

Michael Phelps olimpiyat altın madalyasını en çok kazanan sporcu oldu. Önce 200 kelebek(dünya rekoru kırarak), sonra amerika takımı ile 4 x 200 serbestte(dünya rekorunu rekoru 5 saniye geliştirerek). Pekinde 5, toplamda 11 etti.

yalnız vücudun üstü Fantastic Four'daki Mister Fantastic'i hatırlatıyor. Sündürmüşler gibi. Spitz'de üçgendi, Popov'da üçgendi,Biondi de sağlamdı ama şunlara bak. Tevekkili boyuna rekor kırıp duruyorlar.

12 Ağustos 2008 Salı

Ülkeden ayrılma nedenleri #1

Radikal'ın 22 haziran tarihli haberinden bir fotoğraf yukarıdaki. Sadece 1.5 ay sonrasında, filikayı denize indirme denemesinde halatın kopması sonucu -sadece "ağırlık" olarak kullanılan -19 işçiden 3'ü öldü.



"Son kontroller tankerde yapıldı. Can kurtarma sandalını denemek için bizi sala bindirdiler. Kemerlerimiz bağlandı. Bizlere bir telsiz verildi. Kapak kapatılmadan önce yapılması gerekenler anlatılıp telsizle hazır olup olmadığımız soruldu. Hazır olduğumuzu söyleyince kol indirildi. Hızla suya çarptık. Düşünce arkadan su girdi. Cam patlamıştı. Sular yükseldi. Kemerlerimizi çözmeye başladık. Panikle kurtulmaya çalıştık. Bu sırada bazı arkadaşlarımız havasızlıktan ve su yutarak boğuldu."

Bu sözler yukarıdaki kazadan(ne kazası yaa,ne kazası) canlı kurtulma şansına sahip Onur Daryol isimli işçiye ait. Nasıl bir psikolojiyle çalışıyorlar,çalışırken neler hissediyorlar anlayabilmek gerçekten mümkün değil. Eşleri çocukları yakınları savaşa yolluyor gibi uğurluyor olmalılar durum böyleyken.

Öldürülenlerin yaşı 19, 25 ,ve 36. 1985'ten beri hayatını kaybeden(hayatı çalınan) 104 işçi oldu.

Hazırlanan yönetmeliğin de, kurulan komisyonun da ...
Bu kadar mı ucuz ve değersiz bu insanlar size göre?

Anlatılabilecek Efsane: Michael Phelps

Olimpiyatların yıldızı yüzme. Rekor üstüne rekor geliyor, şaşırdık artık. Hatta önümüzdeki senelerde yüzücülerin havuza atladıkları platformlarda ayaklarını koydukları yerler öne doğru 30 derece meyilli yapılacakmış ki rekorlar daha da bir coşsun. Sprint yarışlarına sporcuların ayaklarını dayadıkları destekler misali.

Yüzmenin yıldızı da beklendiği gibi Michael Phelps. 2000 Sydney'de 200 kelebekte 5. olmuştu ama 15 yaşındaydı o zaman. o sene 200 kelebek dünya rekorunu kırarak bir dünya rekoru kıran en genç yüzücü olmuştu. 2004'te kazandığı 6 altın dışında 200 serbestte 3. olmuştu. Geçildiği isimler Ian Thorpe ve Pieter van den Hoogenband idi,boru değil yani. Bir de 4 x 100 relay kazanamamıştı.

Şimdilik 3'te 3 yapmış durumda Phelps. 400 karışık, 4 x 100 relay, 200 serbesti kazandı.

3 altın da dünya rekoruyla geldi. 4 x 100 yarışı tarihe geçecek türden. İlk 5 eski dünya rekorunu kıracak şekilde bitirmiş yarışı, dünya rekoru 4 sanieyeden fazla geliştirilmiş. Son anda Fransa'yı geçti amerika ve altını kaptı

Gözü herkesin bildiği gibi bir aynı olimpiyat oyununda 7 altın kazanan Mike Spitz'in rekorunda. Toplamda 9 altına ulaştı. bunu yapan 5 sporcudan biri oldu. Diğerleri Carl Lewis(USA-atletizm), Mark Spitz(USA-yüzme), Larysa Latynina(SSCB-jimnastik),Paavo Nurmi(Finlandiya-Atletizm)

Çocuklarımıza uzun uzun anlatacağımız bir spor efsanesi yaşanıyor şu günlerde. Gerçi bizim çocuğumuz nireee, yüzme nireee? ayrıca adam daha 23 yaşında. Sinir oldum.

11 Ağustos 2008 Pazartesi

Milan Guroviç ve Dejan Milojevic Galatasaray'da

Daha önce serbest kalmış bak işte Efes alsın demiştik. Efes Kakiouzis'i getirmişti. Guruviç'i Galatasaray getirmiş. Çok iyi transfer bence. Ama daha önce dediğim gibi olay adamdır bu.


Neyse şimdi Zizic gelmişti amerikalılar Graves ve Strickland getirilmişti, Guroviç'den hemen sonra Dejan Milojevic transferi duyuruldu etti 5. Çok kalite uzun rotasyonu oldu ama kısalar nolacak?2. soru işareti 3+2 tbl'de gs performansına nasıl yansıyacak. Kötü yansayacak da ne kadar kötü yansayacak. Cemal Nalga ile Erdem Türetken ile olmuyor bu işler maalesef.

Ben Collett: Sakatlanmasaydım, MANU'da Oynuyordum Şimdi

Yukarıdaki futbolcu Ben Collett. 1984 doğumlu bir İngiliz. 2003 yılında Maschester United reserve takım forması ile .ıktığı ilk maçta Middlesborough karşısında mücadele ederken rakip takım oyuncusu Gary Smith tarafından bacağı kırılmış hem de iki yerden. Bu adam o zamanlar Manu ile antreamanlara çıkan, promising youngster türünden bir oyuncuymuş. Bu sakatlıktan sonra adam dönmüş sahalara ama nasıl dönmüş.2006'da Manchester bırakmış oyuncuyu o da New Zealand Knights isimli Yeni Zellanda takımına gitmiş ordan da 2006-2007'yi AGOVV Apeldoorn'da yani Hollanda ikinci liginde geçirmiş. Ama sakatlıktan bir türlü tam olarak kurtulamadığı için geçen sene futbolu bırakmak zorunda kalmış. Okuma ve yeni kariyer planlama çabasına girişmiş.



Ben Collett mahkemeye başvuruyor, bu sakatlık benim kariyerimi bitirdi diyor, tazminat istiyor. Temmuz ayındaki duruşmada stili Ryan Giggs'e benzetilen oyuncu için A-Class bir oyuncuydu ve profesyonel kontrat yapması kesindi diye ifade veriyor Alex Ferguson. Tabi adam "Sir" sonuçta. Vallaha mı, he mi? diye sormamışlardır heralde. Duruşmada Gary Neville de benzer sözler söylüyor.

Bugün açıklanan karara göre Ben Collett 4,5 milyon pound tazminat almaya hak kazanıyor. Tabiki süper bir kariyerle kıyasla gerçek bir teselli ikramiyesi bu rakam ama 23 yaşındaki genç bir adama yeni bir başlangıç yapmak için çok iyi bir fırsat olarak da görülebilir.

Bizim buralarda "sakatlanmasaydım şimdi 1. ligde oynayacaktım" hikayeleri çok meşhurdur. Kusurabakmasınlar böyle yakınanlar genelde boş adamlardır. Kurunun yanında yaşı da yaktım artık ne yapayim. Ya elalemin sakatlanmasaydım futbolcu olacaktım diyen adamı dava açıyor,10 milyon ytl tazminat kazanıyor. Demekki neymiş? 1. lide falan oynayamazmışsın, arkadaşım.