11 Nisan 2008 Cuma

AET? AG?


Daha öncede çok oldu mu hatırlamıyorum. ama hep kafamı kurcalamıştır. Dünkü Getafe-Bayern maçında normal süre 1-1 bitti. İlk maç da aynı skorla tamamlanmıştı ve maç uzatmalara gitti. Neyse UEFA'nın aklı başına geldi de gümüş gol gibi zorlama bir kuraldan kurtulmuştuk. Kayıtsız şartsız 30 dakika oynanacak bu uzatma. Peki maç uzatmaya gittikten sonra deplasman golü kuralı niye hala niye geçerli? Tur atlayanı belirlemenin bir yolu deplasman golü avantajı, bir diğer de uzatma sonucu olmalı. Ama bu ikisi birleşmemeli,kesişmemeli,kafa karıştırmamalıO 30 dakika, 180 dakika beraber bittiği için oynanıyorsa, o 30 dakikanın galibinin tur atlaması veya berabere biterse penaltılara kalması gerekmiyor mu?
Eleme turlarının sonlarına doğru güçleri birbirine yakın takımların mücadelesi daha çok görülüyor.Şöyle bir hesap yapalım.Hesap kolaylığı için de dünkü maça gelene kadar Bayern de Getafe de turlarda şimdiye kadar oynadıkları maçlarda 3'er gol ortalaması tutturmuş olsunlar.180 dakikanın 3-3 ve 3-3 lük beraberliklerle uzatmaya gittiğini düşünelim.
Bu noktadan sonra Getafe'nin evinde oynadığı fazladan 30 dakika'da neden Bayern'den daha çok atması gereksin? Yani hesabımıza göre o 30 dakikada iki takımda birer gol atması beklenirken, Bayern 1 atarken Getafe neden 2 gol atsın turu geçebilmek için.
Yani ingilizce terimlerle maçın sonucunu belirleyen after extra time(AET) mı, yoksa away goal (AG) mu?Hangisi?
Ülkemizde ve sanırsam bütün dünyada yıllardır tercih edilen ilk maçın deplasmanda olması yoksa bir dezavantaj mı?

Hiç yorum yok: