30 Mart 2009 Pazartesi

Samandağ ve Mazgirt



Önce Samandağ. Komşuluktan dolayı ayrı bir sevindim. Turizmi gelişmemiş. Olsun. Denizi çok dalgalıdır çünkü ama türkiye'de sörf yapılabilecek belki tek yerdir belki de. Seçimlerde ilginç sonuçlar var ondan bahsedeğim tabiki. 20000 oy içinden MHP'ye 27, BBP'ye 4 oy çıkmış. MHP'ninkiler biraz eş-dost, biraz asker-polistir sanki. BBP'lininki adayın çekirdek ailesi, en fazla.

Oyların % 85'i CHP-DSP ve ÖDP'ye gitmiş. Zafer ÖDP ve adayı Mithat Nehir'în. ÖDP'nin tek zaferi burası. Geçen sefer kazandıkları Hopa'yı bu sefer kaybettiler.

Yukarıdaki de Tunceli'nin Mazgirt ilçesi. Toplam 1000 civarı oyun 328'i Emek Partisi'ne gitmiş. Belediye başkanlığını kazanmışlar. 307 DTP, 242 CHP, 79 AKP, 1 SP, 14 Bağımsız oyu çıkmış.

Mazgirt ülkedeki en küçük ilçelerden biridir ama Samandağ muhalif kimliğini Varlık köyüyle az da olsa tanıtabilmiş ülkenin en rahat yerlerinden biri. Bu tecrübeler deneysel olacak. Tabi aslında çok kısa sürmesine(uzun sürmesine izin verilmemesine rağmen) Fatsa örneği yaşanmış bu ülkede zamanında. Hadi bakalım hayırlısı.

8 yorum:

Cenky dedi ki...

Güzel tespitler...

giggle loop dedi ki...

güzel gelişmeler olsun da biz tespit edelim yeterki:)

lyktm dedi ki...

bir de izmir-narlıdere'de emeğin partisi'nin %4.5 oy'u var ki ben en çok ona sevindim büyükerşen hoca'dan sonra.

giggle loop dedi ki...

sevindiğimiz durumlara bak aalaım yareppim ya.(Fırat gibi) Napalım abicim buna da şükür diyelim madem. yavaş yavaş.Bi sonraki yerel seçimlerde Samandağ'da işler iyi giderse Hatayın 2-3 ilçesi daha ÖDP'ye(biraz çalışırlarsa) gidebilir.Potansiyel var yani. Ciğerini bilirim ben oraların

baschar dedi ki...

mazgirt; dersim'deki emep gerçeğinin bir sonucu olmuştur sonunda. yıllardır kemik oyları vardı il genelinde. ki il meclisinden %13'e yakın oy çıkarmaları bunu göstermekte.

samandağ ise bu seçimlerden önce ben geliyorum diyen yerlerdendi. Birgün takip edenler hatırlayacaktır; samandağ belli, diğer hatay ilçeleri ve nevşehir'İn avanos ilçesi için mücadele etmekteyiz gibi bir yazı dizisi bile çıkmıştı. bir tek samandağ çıktı, olsun. tek bir unsurun hakimiyetinde olmayan gayet renkli ve tarihi bir yerleşim yeri, aynı hopa gibi. umarım hopa'da yaşananlar yaşanmaz ve parti içi çekişmelere ilçe feda edilmez.

bu arada selamlar := )

giggle loop dedi ki...

@ Baschar
Evet ÖDp avanoz ve argüvan'da da iddialıydı. Hopa kaybı sürprz diyorlar ama çok da değil sanki. Bloguna da baktım ellerine sağlık güzel notlar düşmüşsün.
sana da selam olsun:)

sarkık libero dedi ki...

@baschar
ödpnin samandağ adayı son anda değişti. evet ödpnin samandağda kemik oyu vardır ancak ödp samandağ teşkilatı fire vermeden demokratik güç birliği çatısı altında dsp ile çalışmıştır.
seçimi kazanan mithat nehir ise karısının dspden aday gösterilmemesi sonucu ödpden aday olmuştur. yani samandağ seçimleri sosyalizmin değil adayın zaferiyle sonuçlanmıştır.

sarkık libero dedi ki...

@ giggle loop
hatayda sadece samandağ ve iskenderunda sol partiler(ödp ve chp) başarılı oldu 29 martta. hatay türkiye sınırlarına sonradan katıldığı için devşirme politikası uygulanmıştır il bazında. bu da özellikle kuzeydeki ilçelerde mhpnin oylarını arttırmıştır. ayrıca akpnin de özellikle merkez olan antakyada sol görüşlü arap halkının yaşadığı mahalleleri belde yapmak gibi bir politikası var. bu sayede de sol görüşlü insanların çoğunlukta olduğu fakat herkesin aynı belediye için oy kullanamadığı bir yer olmuştur antakya