1 Nisan 2009 Çarşamba

Sakin ol, şuurlu Oyna

Tarihte isimlendirecek kadar önem verilen futbol oyun stilleri(Total futbol, Catenaacio ilk aklıma gelenler) gibi bu İspanya takımının da oynadığı futbola ileride bir isim takılacaktır. Yüksek yüzdeli ayağa paslı, sabırlı, rakibe top vermeyen,sinir bozan oyun denmez bence ilerde. Muhakkak isim lazım. Bu kadar birbiriyle uyumlu oyuncu jenerasyonunu denk getirmek şans mıdır değil midir bilmem? Bu formla giderlerse önümüzdeki 2-3 turnuvanın daha en büyük favorileridir gözümde. Hele geçen sene "ispanya bu sene kesin alır abi" diyenleri 2. turda çeyrek finalde hayal kırıklığına uğratma kötü huylarını da attılar üzerinden geçen sene. şeytanın bacağını kırma durumları.

Efsane olmaya bu kadar aday bir takıma dışarıda da içeride de yenilirsin. Kimse de hiç birşey diyemez. Maç sonrası basın toplantısında Adamlar Dünyanın 1 numerosu, dolayısıyla bizden de açık ara iyilerdi ve kazandılar diye açıklama yaparsın. Helal olsun denir.

Bernebau'da ilk 5 dakika pozisyonlar olsa nasıl olurdu falan filan. Bence İspanya yediğinin fazlasını itelerdi yine de. Hele son 30 yarım saat Türkiye'ye top vermediler ki atak yapsın takım. "Abinin eliyle yukarıya kaldırdığı topu almaya çalışan ama hiç şansı olmayan bacak kadar çocuk sendromu" yaşar, ağlayarak sahayı terkederdim heralde.
Maç neden ASY'de? Atmosfer falan geçtim Kadıköy'de olsa Bu Efsane İspanya takımını izleme fırsatı bulan Türkiye insanı sayısı 2 katına çıkmaz mıydı? Yazık değil mi diğer yarıya?

Ayrıca İspanya'nın 30maçlık yenilmeme serisi adamlar için ayrı bir motivasyon. En son Kasım 2006'da İspanya'da Romanya'ya 1-0 yenilmişler özel maçta.

Bence 2010'a giden yolda Türkiye yine yumurta-kapı olayına girip deplasmanda Bosna-Hersek'i de Belçika'yı da yenip 2. olur. Bu karaktere yakışan budur. Yolu rahat gitmek yok bu kültürde. Mutlak geride kalacan, sonra sert virajları kusursuz alacan. Sonrası Play-off. Bileme orasını. Koskoca Dünya kupası kaçırılacak şey değil hele üstüste 2. olur bu.

Şöyle birşey var: Bosna-Hersek gruptaki son maçını garantilemiş-rahatlamış İspanya ile oynayacağı için çok avantajlı olacakmış. Yani böyle birşey olabilir mi? Güç farkı görmezden geliniyor onu geçtim de İspanya bu namağlup serisini hele 10 maçlık galibiyet serisiyle devam ederse Bosna'yı ezer, Hersek'i tepeler.

Mehmet Demirkol hafta boyunca bahsetti. Zaten yenmesi en zor takımla oynanacak maçta üstüne ASY'de taraftar strese sokacak takımı. Letonya, İsviçre, Yunanistan maçlarında inanmamışlık takımı olumsuz etkilemişti. Kartal gol gol gol ya da Saldırın saldırın tarzı tezahürat akıl alacak şey değil zaten de bu maça hiç yakışmaz yani. Tezahürat olmasa da Necdet Özkazancı temennisi her maça ve özellikle mümkünse bu maça: "Sakin Ol Şuurlu Oyna"sı yakışır sanki.

Tanıl Bora şöyle yazmış zamanında:
...Kuytuda kalmış bir yaratıcılık örneğini zikrederek bitireyim. Gençlerbirliği maraton tribününde, sevgili abimiz Polatlılı'nın 'Saldırın saldırın saldırın/bu taraftar için saldırın' bestesini 'sakin ol sakin ol sakin ol/ sakin ol, şuurlu oyna sakin ol' güftesiyle icra edişi, geçen sezonun Oscar adaylarındandı bana kalırsa!

Hiç yorum yok: