4 Ocak 2009 Pazar

Ülkeden Ayrılma Nedenleri #7

Aslında başlık tam anlatmıyor düşüncelerimi. Bezmişlik ya da "yeter artık" değil bu sefer, bir isyan hatta nefret var içimde sanırsam. Aman tamam, sakin olalım, celallenmeyelim (patience, my young padawan) büyük ustanın sözlerine kulak verelim.
"fear might lead to anger, anger leads to hate, and hate leads to suffering"


7 üniversite öğrencisinin öldüğü haberini duyduğum anda ilk aklıma gelen şey -evde kızlı erkekli grup varsa- seviyesiz, şerefsiz kişilerin yine salyalar saçacağı, insan hayatına zerre değer vermeden köpekleşecekleri oldu. Neden aklıma gelen ilk şey başkalarının yapacaklarıydı, söyleyecekleriydi? Buna alıştırmışlardı bizi. 99 depreminde 30.000 can gitmiş, ordan lavuğun bir tanesi inanarak ya da inanmayarak "yok efendim işte şöyle yapıyorlarmış da ondan cezalandırılmışlar", Antalya'da sel olur yuvalar yıkılır diğer bir lavuk "yok yazın çıplak geziyorlar, kışın cezalarını buldular".

Konya'da dersane ruhsatıyla çalışan izinsiz Kuran kursu çöküp 17 genç ölünce neydi peki? İnsanın yüreği hiç mi sızlamaz? Yetkililerin suçu yok dava açmıyorum diyen adamı gösterirsin işte o zaman da. 7 gencin ölümünden sonra benim aklıma tabiki de yine "nasıl çamur atacaklar masum, üstüne mağdur hatta ölmüş insanların arkasından" düşüncesi gelir, böyle çıkan sesler kesilmediği sürece. Vakit,akit, makit ..gazeteleri zaten olağan şüpheli, hemen sürmanşetten yardırdılar akılları sıra, 7 gence. Gerçekten parmaklarıma yazık daha fazla yazmıyorum o zihniyet için.



Böyle kalır inşallah diyorduk, onlardan beklenen bu zaten diye. Sonra Veysel Karani Demir diye bir adam çıktı (bu isimde sanırsam Siirt'te bir türbe gibi birşey de var) resmen sazı eline aldı, steal the show diye birşey var, resmen ondan yaptı.

"O hadiseyi hiçbir insanın görmesini istemem. Gençlerin her birisi bir taraflara düşmüş; kimisi yerde, kimisi yüzükoyun. Kimisi belden üstü yarı çıplak..." Ne güzel girmişsin cümleye, dengin insanların açıklamalarına göre daha duygusal daha insani konuşuyorsun, son cümleyi niye söylüyorsun be adam? Öyle birşey varsa bile, neyi göstermeye çalışıyorsun? Ölen gençlerin yarı çıplak olduğuna dikkat çeken, sonra da cuma namazı için izin isteyen bir adam çıktı karşımıza. Sonra kıvırtmaya çalıştı. Haberin detayları şurda uzun uzun gerek yok.
Cumaya gitmesem gençler geri mi geleceklerdi diye soruyor beyefendi? Ne alakası var diye soruyor. Zihniyetinden, düşünme tarzından,duyarsızlığından, saygısızlığından rahatsız oluyor insanlar. Alakası bu işte be adam. İnsan sonuna kadar haklı olsa, zerre kadar kabahati bulunmasa, o gençlerin ailelerinin yaşadığa acıya saygı duyar, böyle konuşmaz.

Aynı yılbaşı gecesi İstanbul'da parkta içki içen gençleri önce satır sonra silahla yaraladı bir kişi. Adamın gözünde ölümle cezalandırılması gerekn suça gel: İçki içmek. O kişi 16 yaşında bir çocuğu öldürdü.

Şerefsiz israil bir haftadır havadan vuruyordu, dün karadan girmiş filistine. Dünyada bu cinayete en çok tepkili ülkeyiz belki de. İnsan olarak mazlumun yanında saf tutarız. Güçsüz ezilmesin isteriz, iyi güzel. Peki neden? Filistin müslüman diye mi sadece? Tepkimizin ne kadarı Filistinliler mazlum diye, ne kadarı sadece Müslüman diye, ne kadarı her ikisi diye?

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Helal olsun hocam..

turhanatakan dedi ki...

zaten güzel giden yazının en güzel kısmı sonu olmuş. ne yazık ki tepkimiz sadece kendimizden olana birşey yapıldığında ve en kötüsü bu makas açılıyor. kimse başkalarıyla bağ kurmuyor, dolayısıyla giderek daha fazla insan daha fazla yabancı oluyor. böyle olunca da onlara olan siktir ediliyor.

siktir ederek yaşamaya mecbur kalan bir toplumun başına ne geldiğini de ne yazık ki her dakika görüyoruz.

giggle loop dedi ki...

teşekkürler, sağolun