24 Haziran 2008 Salı

Semifinal #1: Turkey - Germany

İlk olarak Almanya 6 - 0 Türkiye bile olsa, Türkiye burada ve turnuvada iyi hatırlanmaya devam edecek. İz bırakmanın kralını yaptı. 3 maç üstüste modern futbolda, temkin futbolunda görülecek şey değil. Herkesin dediği birşey ama çok doğru: Film de olsa inanmayız, daha çok Tsubasa senaryosu.




İkinci olarak bariz bir kadro sıkıntısı var. 23 kişilik kadroya 2 tane yanyana durması gerekn stoperlerden 4 tane almanın yetersiz olduğu ortaya çıktı. Tamam, hiç oynamayan sadece Ayhan Akman kaldı, kadroyu kullanıyor denebilir ama. İsviçre maçının ilk yarısındaki Tümer''li Gökdeniz'li kadro tam bir göz bayama, tam bir gaz gösterisiydi.

Şimdi Hakan Balta stoper oynayacakmış gibi görünüyor mecburen. Mehmet Topal'da düşünülebilir ama hem heyecanı, hem orta sahadaki performansı stopere kaymama nedeni olarak görülebilir. Devşirme stoper yapacaksan oyunu bilen ve sakin olmalı. Kadro sıkıntısı sadece defansta olsa Hamit bile stoper oynatılabilir. Ama hücumdaki kabızlığın tek ve o kadar da zor olmayan çözümünün Hamit olduğu Çek maçında anlaşıldı, nihayet.

Durum böyle olunca solda Boral, stoper Balta - Zan, sağda Sabri.

Şimdi ortasaha seçimi tamamen taktiğe bağlı olmalı normalde ama hem takımın sistemsizliği, hem de 9 oyuncu eksikliği zorlayacak Türkiye'yi. İyi bir geleceği olabilecek ama bu yaşta bu performansa bu kadar sabrı nasıl görebildiğini merak ettiğim Colin Kazım ile başlamak bence lüks. Daha sert bir ortasaha için soldan sağa Ayhan,Topal,Aurelio ve Hamit olabilir. Forvet ise ikili olmalıdır ve Semih-Mevlüt oynamalıdır. Tabi bu hiçbir geçerliliği olmayan benim takımım. Hamit ile Ayhan içeri doğru kat eden açıklar olmalı ve özellikle Ayhan asli görevi Alman bekini ve Schweinsteiger'i tırstırmak olmalıdır, çıkmama pahasına. Ayhan'ın sol kanatta son 2 sezonda oynadığı maç sayısı hiç de az değil. Hamit kanada hapsolmamalı biraz serbestlikle yaratıcı yeteneklerini göstermesine izin verilmeli ve en önemlisi deparı olan Mevlüt'e ani kontra toplar atmak planımız olmalı.



Tabi Terim,büyük ihtimalle tek forvet Semih'le çıkacak, Gökdeniz de forvet o da forvet diye bizi kandıracak. Mevlüt yine bir gazla erken kullanılıp kenara atılan adam olacak. Allahtan gözlerden uzakta olacak da (transfer falan olmaz inşallah buralara) hemen eskimeyecek nazarımızda. Ama bir maymun iştahıyla beğenilip alınan ve 1-2 kez giydikten sonra dolaba kaldırılan giysi durumunda şu anda.

Almanlar kendilerine güveniyorlar ve artık bir mucizeye karşı son düdüğe kadar hazırlıklılar.

Kanatlarını çıkarıp, iç boşluklarda varyasyonlar yapıp, ya içeriye ya da çizgiye inmek gibi süper ve çok basit bir taktikleri var. Bir de işte gerektiğinde 30 metreden frikik atan adamları.


Oraya kadar gelmenin yettiği bir takımın rahatlığı ve 14 oyuncu motivasyonuyla Türkiye, karşı takımın dengesizliğinden tırsan, favori, favori olduklarını bilen Almanya.

Son olarak o hengamede duygu yoğunluğunda, sevinç yumağında gidip hem de o bölümün asıl kahramanı iken Hırvatları teselli etmeye çalışan Rüştü'ye selam olsun. Son senelerde biraz durulmuştu zaten bu son hareketle hep iyi hatırlarız inşallah.

Hiç yorum yok: